Novi Sad
25.05.2011.
11:14 > 12:48
Roditelje dece koja idu u vrtić "Spomenak" na Satelitu dočekala je poruka zalepljena na dečje ormariće u kojoj se od njih traži da do 6. juna uplate po 500 dinara za vaspitačicu koja ide na trudničko bolovanje.
  • Vesna

    27.05.2011 08:04
    skrećemo sa teme
    Nije u pitanju čašćavanje vaspitačica, nego namera roditelja da dvema divnim ženama, koje su u prethodne tri godine sa našom decom provodile i više vremena nego mi i koje su u svakom smislu pozitivno delovale na njih, poklone nešto što će im ostati kao trajna uspomena na jednoj od njih prvu a drugoj poslednju grupu koju su izvele. Želja roditelja je bila da to bude zajednički poklon, a ne da svako pojedinačno donosi nešto (jer se onda prave razlike ko ima ko nema). Na žalost, nakon ove farse u medijima, ostaje jedan gorak ukus u ustima nama roditeljima, a da ne pričam o vaspitačicama, koje su se ni krive ni dužne našle na tapetu.
  • realna

    27.05.2011 08:02
    odgovor Sremcu
    Ja sam član Saveta roditelja u jednom vrtiću. Nisam imala nikakvu vezu da uđem u Savet, niti je to funkcija koja donosi neku dobit. Naprotiv, može da donese neprijatnosti, pošto smo u poziciji da balansiramo između potreba dece i mogućnosti roditelja. Sudeći i po drugim članovima Saveta, stekla sam utisak da smo izabrani na osnovu kvaliteta naše dece. Deca svih članova Saveta su među najnaprednijima u grupi. Barem je tako u našem vrtiću. Uprava nikada nije zahtevala od roditelja da učestvuju u opremanju vrtića! Isključivo smo sakupljali novac za potrošni materijal koji deca koriste u radu. Moje dete ponekad nacrta i po 10 do 15 radova dnevno, a vi razmislite koliko je za to potrebno papira i bojica. Ja u svakom slučaju ne želim da mom detetu u vrtiću bude dosadno, nego da nešto nauči i da se razvija. Nije najveći problem u društvu što se izdvaja novac za vrtić, problem je to što većina roditelja ima mizerne plate, ili ne radi!
  • Mala Mo

    27.05.2011 07:12
    odgovor za Vosh-u
    Ako ste tako zabrinuti za ugrožene i siromašne, mogli biste da se zapitate zašto je Skupština Novog Sada za vreme SRS donela odluku da se svima regresiraju troškovi boravka u visini od minimum 80 odsto. SRS usvojila, DS prepisala. Ranije su postojali platni razredi i visina cene boravka u vrtiću zavisila je od roditeljskih zarada. Danas većina roditelja plaća svega 20 odsto pune cene boravka, a neki ništa. Tako dolazimo u apsurdnu situaciju da Grad pomaže bogatima, tj. onima koji imaju i preko 100 hiljada dinara. S druge strane, deca u vrtiću nemaju bojice, tempere, papir, lepak i druge materijale za rad. Onda i siromašni kupuju deci sve to, da bi deca provela kreativno vreme u vrtiću.
    A kada je reč o čašćavanju u Evropi, ono postoji. Živela sam jedno vreme u Beču. Častila sam babicu kada se moja sestra porodila i nisam jedina koja je to uradila. Moja poznanica radi u bolnici u Beču i kaže da pacijenti vrlo često časte medicinske sestre i lekare. ( skromnim svotama doduše - oko 10 evra). Oni taj novac sakupljaju u fioci i jednom nedeljno sve sestre iz odeljenja odu zajedno na ručak. Evropljani nisu neljudi!
  • vosha

    26.05.2011 21:52
    vidim da su se u međuvremenu tabui tipa čašćavanja i mere istog probili u kategoriju "dobar dan"
    dobar dan i Vama gospodo to je kriminal što radite, svako radi svoj posao pod uslovima koje je potpisao u ugovoru za nadoknadu koja stoji u istom, roditelji ne da nisu dužni da dodatno nešto plaćaju i donose nego ne smeju to da rade! zarad dece čiji roditelji nemaju i automatski se dovode u degradiran položaj. probajte da počastite u Švajcarskoj vaspitačicu u kindergarten-u..
  • Mala Mo

    26.05.2011 07:02
    odgovor Novosađaninu
    Tvoja žena može da dobije nadoknadu od Biroa za zapošljavanje. Srećno joj bilo, mada smo sad skrenuli sa teme. Nisu roditelji hteli da kupe poklon vaspitačici zato što ide na porodiljsko, nego zato što se rastaje od dece iz vrtića zauvek.
  • mama iz vrtica

    25.05.2011 23:24
    Svako dete iz tog naseg vrtica, iz te nase grupe kada prica o svojim vaspitacicama prica sa toliko ljubavi da bi neki roditelj mogao i da nauci nesto od svog deteta. Te vaspitacice uce nasu decu lepom ponasanju, pravim ljudskim vrednostima, prijateljstvu, ljubavi, postovanju, da se ne sme lagati,sta znaci izvoli, hvala, izvini...
    i onda dodje jedan roditelj koji je ko zna zbog koga i cega nezadovoljan i svoje nezadovoljstvo istrese tamo gde se uci ono sto on mozda u toku svog vaspitanja nikad naucio nije. Prst na celo i neka razmisli o svom ponasanju. Mozda bi trebalo da malo manje komentarise vaspitacice, nek preispita sebe kao roditelja.
  • Сремац

    25.05.2011 22:45
    БЕЗОБРАЗЛУК
    У савет родитеља улазе обично они који МОГУ,некога знају или ИМАЈУ,па кад дође предлог васпитача да се купи итисон,да се окрече просторије,да се купе едукативне играчке,па онда разна сликања за баке,маме тете,стрине,пролеће,јесен,деда мраза...е онда је то већ велики издатак.Директор би о томе морао да води рачуна,а родитељи који ИМАЈУ нека поклањају и за годишњицу брака васпитачицама накит,судове бициклове.али без позива другима, који НЕМАЈУ И ЦРВЕНЕ због тога што немају.
  • mila

    25.05.2011 22:02
    odgovor Novosađaninu
    Žao mi je što tvoja žena radi sa stomakom do zuba za tako malu platu. Ali, to ipak ne treba da te spreči da pažljivo slušaš i čitaš. Vaspitačica nije kamčila novac, nego su ga sakupljali roditelji. Ta vaspitačica je više puta od svog novca kupovala deci materijal za rad. To je jedan od retkih lepih gestova koji su preostali iz nekih boljih vremena. Inače i ja sam radila veoma težak posao sa stomakom do zuba, a sada nemam posao. Zbog toga, ipak, nisam postala ni skeptična, ni ljubomorna.
  • insajder

    25.05.2011 21:48
    odgovor za Hannah
    Savet nije doneo odluku da svi roditelji iz vrtića daju novac za poklon vaspitačici koja ide na porodiljsko. Dogovoreno je, naravno, da poklon kupe samo roditelji dece iz te grupe i to oni koji žele. Svakog leta deca se rastaju od svojih vaspitačica, ali ove jeseni ih neće videti, jer će jedna biti u penziji, a druga na bolovanju. Neće ih videti ni iduće jeseni, pošto polaze u školu. To znači da se mališani s ovim vaspitačima rastaju zauvek. Stoga po 250 dinara za vaspitačicu, draga moja Hannah, nije mnogo.
  • novosadjanin

    25.05.2011 21:32
    gle...
    sta mene briga sto je neko otisao na porodiljsko bolovanje? u principu SVAKA SAST.....cestitam...moja zena radi kod privatnika sa stomakom do zuba za 12.000 po smenama....i nema priliku da kamci 500 din od klinaca... samo zato sto nikad nece dobiti poorodiljsko od privatnika
  • mama iz vrtica

    25.05.2011 21:28
    cinik je covek koji svemu zna cenu a nicemu vredno
    Organizovanje oko poklona za rastanak od vaspitacica je bio iz NAJBOLJE NAMERE. Mozda realizacija toga nije najbolje resena ali to sad uopste nije ni bitno jer je cela prica dobila skroz drugi smisao. Ono sto je objavljeno u novinama i na radiju nema veze sa istinom, sve je prikazano iz jedne veoma iskrivljene perspektive. Bilo bi veoma lepo da nam "gospodja mama" koja je to sve brze-bolje plasirala u novine i na radio (sa svojom verzijom "price") obrazlozi IZ KOJE JE ONA TO NAMERE URADILA?!
  • zadovoljna mama

    25.05.2011 21:28
    odgovor Imenu Mom
    Nije reč o tome da se vaspitačica časti zato što je u blagoslovenom stanju. Reč je o tome da žena koja je tri godine pokazivala izvanrednu pažnju našoj deci odlazi na porodiljsko i seli se u drugi grad. Većina roditelja želela je da se na simboličan način zahvali. Oni koji nisu osetili tu potrebu, nisu morali ništa da prilože, ali svakako nisu morali da blate jedan tako sjajan kolektiv, kao što je Spomenak.
  • Hm

    25.05.2011 21:06
    Roditelji kao i svuda zele za uspomenu i secanje da pocaste poklonom vaspitacicu i uciteljicu za 8 mart,ili koja odlazi od njih npr. premestaj, rastanak, penziju, zavrsnu godinu. Niko nije obavezan da daje nista ali svako ko je covek normalan to nece pogresno shvatiti ni zloupotrebiti kao doticna negativna osoba koja je totalno promasila temu , a razloge samo ona zna. Ja sam kao i vecina roditelja isto tako organizovano dala pare za poklon za tete kod kojih je islo moje dete i to nije nikom od nas roditelja smetalo, vec je to bilo zadovoljstvo svima od srca, a narocito deci.To je mala paznja za one koji nam cuvaju decu, vaspitavaju ih, maze i paze,spremaju za skolu i zivot, hrane, brisu nosice,neke od tih teta realno provedu vise nego deca sa mamom i tatom jer su vise u vrticu dok roditelji rade po ceo dan...Za sitne novce mesecnog racuna nam hrane i cuvaju decu, pitajte koliko kosta cuvanje dece ili dadilje, ja to znam... Ko uspe da upise dete u vrtic nek bude presrecan. I sto ne bi kupili jedan cvet svojoj teti , To je samo mala paznja za ljubav, koju su pruzale deci i svako se organizuje za svoju vaspitacicu ili uciteljicu i tu nevidim u cemu je problem.
    U ovo vreme mita i korupcije se zamajavamo ovim iskrenim i cestitim gestom roditelja. Ljudi ima raznih pa i zlih ,a istine i ljubavi i dobrote kad ima onda se neko potrudi pa to ukalja...Tuzno i jadno
  • zadovoljna mama

    25.05.2011 20:38
    Insajder
    Tekst koji ste objavili obiluje poluistinama. Novac je prikupljan za zajednički poklon, a namenjen je dvema vaspitačicama. Jedna ide u penziju, a druga na porodiljsko bolovanje. To znači po 250 dinara za svaku vaspitačicu, što je, iz mog ugla, premalo za svu ljubav i pažnju koju su te predivne osobe pružile našoj deci. Savet roditelja je prvi put za tri godine doneo odluku da roditelji kupe zajedničke poklone vaspitačicama, ali ta odluka nikog ne obavezuje. A i ta forma naredbe je diskutabilna, pošto počinje sa: "Molim Vas." Ja poruku nisam osetila kao naređenje, i želela sam da kupimo poklon. Vaspitačica koja odlazi na porodiljsko odsustvo još dva dana će biti sa decom u vrtiću, a vaši napisi su joj te dane pretvorili u pakao.
  • Vesna

    25.05.2011 20:37
    odgovor Anonimusu
    Nije u pitanju da se neko "oduševljava činjenicom da neko radi svoj posao", već kada neko taj posao radi iznad očekivanja i kada daje od sebe i više nego što je u opisu posla. Ljudi prirodno imaju potrebu da se na neki način zahvale za ono što prevazilazi uobičajeno obavljanje posla, pogotovo u današnje vreme, kada mnogi ne rade ni onoliko koliko bi morali. U ovom slučaju, te vaspitačice više neće raditi sa našom decom i ne vidim šta je sporno u tome da im se za rastanak kupi neki prigodan poklon da imaju za uspomenu (jednoj je to prva grupa koju je izvela, a drugoj poslednja).
  • 25.05.2011 20:08
    Hmm...
    Neverovatno je kako se ljudi oduševljavaju činjenicom kada neko radi svoj posao, pa je čak i ljubazan...Vaspitačici je posao da brine o deci, za to ne treba posebno da se časti, kao ni doktori kad te leče i kad su ljubazni prema tebi...Kod nas će večito biti: Zahvalan sam ti do neba što radiš posao za koji si plaćen iz budžeta koji, među ostalima, ja punim...Evo ti još poklon...dva, tri, ma uzmi i moju platu...
  • Vesna

    25.05.2011 19:59
    mama revoltirana poluistinama
    I moje dete ide u dotičnu grupu. I nemam ništa protiv da učestvujem u kupovini poklona dvema vaspitačicama koje tri godine brinu o mom detetu. Sakupljao se novac za obe vaspitačice, jer jedna ide na trudničko, a druga u penziju. Posebno me iritira činjenica da novinari objavljuju neproverene vesti i da ih ne zanima da stvari prikažu iz različitih uglova i iz različitih izvora. Konkretno, ova vest je prepisana iz Blica, i nisu u pitanju roditelji, već jedan roditelj koji je "razljućen porukom". Radi se o tome da nije jedna osoba "odlučila da časti vaspitačicu" već su roditelji želeli da kupe nešto u znak zahvalnosti za predan i uzoran rad sa decom u protekle tri godine. I ja sam pročitala tu poruku i nisam se osetila primoranom da dam novac. Smatram to načinom da, ako nikako drugačije, nekim prigodnim poklonom pokažemo koliko nam je značilo sve što su te dve divne žene učinile za našu decu. Za 250 dinara ne bih mogla da im kupim ni jedan cvet, a kamoli nešto trajnije.
  • brankica

    25.05.2011 18:20
    stvarno nije uredu sto se ova stvar toliko naduvala.doticna mama je mogla i drugacije da reaguje.inace da vam kazem da moje dete ide bas u tu grupu iz koje je potekao ceo skandal.nije istina da je pisalo da se daju pare za trudnu vaspitacicu nego zbog odlaska druge u penziju.i skupljale su se pare za dva poklona.no kako tu doticnu gospodju nije sramota pa pobogu dete joj je 8 sati u tom vrticu i te dve predivne zene nam fakticki vaspitavaju decu.te zene su zasluzile mnogo vise a ne poklon od 7000 dinara.neka doticnu bude sramota jer ima tri puta vise uslova nego neki koji su bez reci dali pare.ovo vam je informacija iz prve ruke,procitajte prvo ovo pa sudite posle.revoltirana mama!!!!!!!!!
  • sramota

    25.05.2011 15:40
    veeelika sramota
    pa naspram 2000 hiljade koje plaćate za ceo mesec, ovo vam je previse...kako vas nije sramota tako nesto i pisati....
    A malo je i previse dozvoljeno svim tim nazovimo briznim roditeljima, kojima nesto nije po cefu, pa puf odmah u medije!! Bolje se bavite malo svojom decom, a ne ovakvim stvarima!! oooooooo Srbijo!!!
  • mama

    25.05.2011 15:32
    Oduvek su se kupovali pokloni vaspitacicama i uciteljicama za neku prigodu (8. mart, kraj skolske godine, pa neka je i odlazak na trudnicko) ali nije se odluka donosila na savetu roditelja i lepila na ormarice; roditeji su se dogovarali i to tako da vaspitacica ne cuje. To se smatralo za pristojno.
    p.s. Suma od 500 dinara po detetu takodje prelazi granicu pristojnosti.
  • 500

    25.05.2011 14:56
    Puno je
    500din x prosek 25-30 dece (u grupi moje ćerkice u Petrovaradinu ih ima 37)znači 12.000-15.000 za poklon??? Pa znam puno ljudi koji rade za 15.000!!
  • mee

    25.05.2011 14:19
    vest je preuvelicna!! Molim vas lepo, zna se da se roditelji izmedju sebe dogovaraju o poklonu. Ako doticna osoba koja je celu stvar naduvala, nije htela da da pare, trebala je reci, a ne na ovakav skrnav nacin to da uradi i da uvlaci vaspitace i sve ostale ni krive ni duzne. SRAMOTA
  • Ime moje

    25.05.2011 14:08
    Vaspitacica se casti sto je ostala trudna? Smesno... pa poklon se kupuje detetu kad se rodi, detetu, ne trudnici. Sta tu ima da se casti....
  • Hannah

    25.05.2011 13:47
    @Zadovoljan Roditelj
    Da, naravno da ćete kupiti vaspitačici poklon za rastanak ali u tome će finansijski učestvovati SAMO grupa dece u kojoj ta vaspitačica radi.
    Vaš komentar je sjajan, ali nema mnogo veze s ovim tekstom.
  • Hannah

    25.05.2011 13:12
    Izvin'te, moliću lepo, koliko taj poklon vaspitačici košta kada se od svakog deteta tj. roditelja traži 500 dinara? Sama zamisao je lepa, lep je gest ali smatram da niko od članova saveta roditelja nije smeo da donese jednu takvu odluku koja se tiče isključivo jedne grupe dece.
  • a babinje

    25.05.2011 12:55
    a sto da ne, kada se ne zna reda pa vaspitacici posle dolaska iz porodilista da se posle sest nedelja ode na babinje sa sve poklonima, kako to bicaji zahtevaju
  • zadovoljan roditelj

    25.05.2011 12:53
    Vaspitačice u ovom vrtiću zasluzuju sve komplimente, moje dete ove godine završava predškolsku grupu i naravno da ćemo da kupimo vaspitačici poklon za rastanak.
  • Perica

    25.05.2011 12:42
    bez naslova
    FUJ!!!
  • jaaa

    25.05.2011 12:41
    Ta, id'te, molim vas! Savet roditelja je ekipa za klimoglav! Nema šta savet roditelja da odlučuje o takvim "donacijama". Hitno i rukovodioca vrtića i direktora RD pozvati na odgovornost, jer je to verovatno na savetu traženo od strane osoblja, sigurno nisu roditelji sami smislili harač za sebe. A ljudi daju da im dete ne bude parija u vrtiću. Direktora sram bilo, nema on tu šta da se pokriva odlukom saveta, jer su njegovi uposlenici prosjačili.
    Napomena: moje dete je davno izašlo iz vrtića, i onda kad je išlo bilo je kojekakvih gluposti, ali ovakvih ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna